dijous, 13 de març del 2014

FEIM UN CONSUM RESPONSABLE DE L’AIGUA?



El fet de viure a una illa ens hauria de deixar marcada una forta consciència de la importància que té per a la nostra vida un recurs tan preuat i escàs com l’aigua potable. Teòricament, el fet de disposar d’un territori tan limitat geogràficament ens hauria de donar avantatge per comprendre que els recursos naturals no són infinits.

Sembla que així ho entenien els nostres avantpassats pitiüsos que, arribats d’arreu de la mediterrània, introduïren aquí enginys per assegurar-se l’aigua durant tot l’any. Per això, podem trobar encara mostres d’antigues cisternes, aljubs, sènies, aqüeductes, etc.

Però què passa a l’actualitat? Tenim aquest lligam amb l’aigua? La valoram com mereixeria? Diuen les dades de l’INE que a les Illes Balears consumim per persona i dia 124 litres d’aigua, una xifra que està una mica per davall de la mitjana de l’Estat que se situa en 142 litres. D’una primera mirada, ens podria semblar que no és una despesa desmesurada, però hem de tenir en compte que Nacions Unides calcula que una persona en tendria prou amb 50 litres diaris per cobrir totes les seues necessitats (beure, cuinar i higiene personal i de la llar). Amb aquestes dades, no sembla massa complicat veure la urgència d’aplicar en les nostres accions quotidianes, a casa, a la feina, al camp, etc., criteris de consum més responsable de l’aigua que ens permetin estalviar aquests recurs tan indispensable per a naltros mateixos, per a les generacions futures i per a la resta d’éssers vius.

I, d’altra banda, és sostenible la nostra manera d’aconseguir aigua? Si miram al nostre voltant, sembla que ens hem encomanat a la tecnologia per solucionar totes les dificultats que anam trobant amb l’aigua. Però no està mica clar que haguem trobat un vertader remei. Si bé és cert que en l’àmbit rural encara s’empren en ocasions els sistemes tradicionals d’emmagatzemament d’aigua de pluja, també ho és que majoritàriament el nostre consum d’aigua es fonamenta en l’ús de tecnologia que requereix per al seu funcionament una gran quantitat d’energia que, en el nostre cas, prové bàsicament del petroli. No fa falta explicar totes les negatives conseqüències ambientals que això comporta. És el cas de les bombes d’extracció d’aigua dels pous, de les dessaladores, de les depuradores...

Hem sentit moltes vegades aquella màxima que diu “pensa global, actua local”. Si tenim en compte la situació de l’aigua a les nostres illes, però també que vivim en un planeta on 768 milions de persones no tenen accés a aigua potable i on el canvi climàtic ja dóna mostres diàries dels seus efectes destructius, no hauríem de plantejar-nos fer un ús mes responsable de l’aigua?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada