dilluns, 4 de novembre del 2013

VIURE AMB MENYS PER VIURE MILLOR



Aquest és el títol de la campanya que el Fons Pitiús de Cooperació ha posat en marxa en octubre i que tindrà continuïtat fins el mes de juny de 2014.  La campanya té per objectiu mostrar el decreixement com una alternativa per fomentar la justícia, la igualtat i el respecte al medi ambient.

La filosofia del decreixement podria resumir-se amb una cita d’un del seus ideòlegs, Serge Laouche: L’home pot trobar la felicitat només si sap limitar les seves necessitats.

Sembla una fita a l’abast de tothom però, en canvi, hem creat una societat que diàriament ens intenta convèncer (i, desgraciadament, moltes vegades ho aconsegueix) que és imprescindible acumular quantes més coses millor, identificant tot allò material com a necessari i el consumisme amb el benestar i la felicitat.

El nostre sistema està basat en el creixement constant i, per tant, requereix d’un consum de recursos molt elevat per poder mantenir tots els seus engranatges en funcionament. A més, aquest creixement, en el cas dels països del Nord, es vincula estretament amb l’espoli dels recursos humans i naturals dels països del Sud.

En aquest context, el decreixement es presenta com un corrent de pensament que neix de la idea que els recursos del planeta són limitats i que, per tant, és necessari disminuir la producció i, conseqüentment el consum, com a única fórmula per equilibrar la relació dels éssers humans amb la naturalesa. Segons Latouche, l’objectiu no és prendre mesures per anar reduint el consum a llarg termini, sinó que es fa necessari un canvi radical en el sistema de valors que redueixi el nostre impacte a nivell global.

Així, es pot parlar de tres dimensions en el decreixement: ecològica, econòmica i social. La primera es basa en la conservació de la naturalesa per damunt de tot; la dimensió econòmica es refereix a la necessitat de disminuir la producció i el consum, tendint cap a una economia solidària que promogui les relacions, la convivència, la participació...;
finalment, la dimensió social es refereix als canvis necessaris que s’han de fer en els paràmetres de vida i que inclourien un  gir cap a la simplicitat, la redistribució dels recursos, la reducció de les hores de feina...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada