dimecres, 17 d’octubre del 2012

EL NEGOCI DE LA FAM



El món capitalista és assassí perquè mata però també és absurd, perquè mata sense necessitat. Amb aquestes paraules, Jean Ziegler, que va ser Relator Especial de l’ONU per al dret a l’alimentació entre 2000 i 2008 i actualment és vicepresident del Consell Assessor de Drets Humans de Nacions Unides, mostra la seva disconformitat amb l’actual ordre econòmic mundial que condemna a la fam a 800 milions de persones de tot el món, provocant la mort de 100.000 d’aquestes persones diàriament.

En el món de la informació aquestes xifres es repeteixen i se saben, però és necessari recordar-les i mostrar que darrera dels números hi ha persones que viuen baix l’amenaça de la inseguretat alimentària. Precisament amb l’objectiu de conscienciar els pobles del món  sobre el problema alimentari mundial i enfortir la solidaritat en la lluita contra la fam, la desnutrició i la pobresa, el dia 16 d’octubre la FAO (Organització de Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació) va proclamar el dia internacional per a l’alimentació.

S’ha de remarcar que la fam que es pateix a molts indrets no està causada per manca de producció d’aliments, ja que, segons la FAO, l’agricultura mundial pot alimentar sense problemes a 12.000 milions de persones, gairebé el doble de la població mundial. Així doncs, quina és la causa de què tantes persones morin de fam al nostre món?

La resposta de Ziegler és clara: la causa és l’injust repartiment de la riquesa com a base del sistema econòmic internacional i, en aquest sentit, denuncia les grans multinacionals i els bancs que es mouen exclusivament per les lleis del mercat, indiferents a la tragèdia quotidiana que es viu a tants racons del planeta. Mitjançant l’especulació financera, aquestes empreses han convertit els aliments en una mercaderia més, inflant els seus preus de forma fictícia i generant altes taxes de guanys en cada operació. L’única estratègia que tenen és la d’optimitzar els beneficis. Mentrestant, aquesta actitud  es converteix en una amenaça per a la seguretat alimentària de molts de països que depenen anualment de compres suplementàries als mercats mundials per alimentar les seves poblacions.

Hi ha un altre fenomen que amenaça, no només la seguretat alimentària, sinó també la sobirania nacional, i consisteix en adquirir enormes superfícies agrícoles per part d’inversionistes estrangers per alimentar les seves pròpies poblacions o per fabricar biocobustibles. Les conseqüències del neocolonialisme agrari, com se l’anomena, són, entre d’altres, el desplaçament forçós de milers de petits agricultors, pastors i poblacions indígenes que es queden sense casa i sense terres per cultivar, abocant-los a la indigència i creant enormes tensions socials.

La FAO ha anunciat que el tema oficial del Dia Mundial de l’Alimentació 2012 se centra en les cooperatives agrícoles i les organitzacions rurals, per destacar el seu paper en la millora de la seguretat alimentària i en l’eradicació de la fam. El Fons Pitiús dóna suport a través de diversos projectes a organitzacions d’aquest tipus. Però aquestes organitzacions tenen poc marge de maniobra davant unes lleis de mercat que legitimen els guanys desmesurats d’uns, a costa de la pobresa d’altres. La fam és el principal problema que té el món avui en dia, raó per la qual els governs han de treballar conjuntament per posar fre a l’economia financera i contribuir així a la consecució del primer dels Objectius del Mil·lenni: eradicar la pobresa extrema i la fam. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada