divendres, 16 de desembre del 2016

D'ALLÒ QUE ELS ULLS NO VEUEN, EL COR NO SE'N DOL



Guerres, morts, desplaçaments forçats, més morts, fronteres protegides amb concertines, brots xenòfobs... Hi ha al nostre voltant realitats tan aberrants i injustes que podrien increpar-nos, commoure, interpel·lar, avergonyir, enrabiar, obligar-nos a reflexionar, fer-nos mal... Però no ho fan. No ho poden fer, perquè no els ho permetem. Hem girat l'esquena a les persones que viuen immerses en aquestes realitats, perquè tal i com diu el refranyer D'allò que els ulls no veuen, el cor no se'n dol. Podríem informar-nos, podríem participar en aquella concentració de protesta, podríem anar a una exposició amb imatges d'una zona en guerra, podríem adherir-nos a una organització que defensa els drets humans, podríem esforçar-nos per rebutjar prejudicis i estereotips en lloc de persones... Podríem, podríem..., però no ho feim, perquè això ens trauria de la nostra tan preuada comoditat i potser ens impulsaria a passar a l'acció. Tenim por o peresa de sentir aquestes emocions, quan són imprescindibles per a generar canvis. No podem fer passes endavant sense primer conèixer la situació, entendre-la, sentir-la, fer-la també nostra.  


No es tracta només d'una actitud individual. Els mateixos governs europeus ens en donen exemple quan es desentenen de la seua obligació legal i humanitària de protegir les persones que fugen de la violència i del terror i d'intentar acabar amb l'arrel dels conflictes que els han obligat a deixar les seues cases.


No és temps de tancar els ulls ni d'abaixar els caps... Són els drets humans, que fins fa poc semblaven avançar a bon ritme, els que estan en joc. Despertem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada