dimarts, 21 de juny del 2016

EUROPA: CRISI HUMANITÀRIA, CRISI DE VALORS

Entre gener i maig més de 200.000 persones han creuat el Mediterrani i 2.510 han perdut la vida intentant-ho. Fugen per salvar les seves vides, com ho faria qualsevol de naltros, i sembla que res no els pugui detenir. Si ens posam en la seva pell sentirem por, desesperança, inseguretat, abandonament i, malgrat tot això, la ferma determinació de buscar un espai on ens puguem sentir segurs.
Les institucions i els governs europeus tenen l’obligació legal i ètica de posar tots els mitjans per evitar la pèrdua de més vides i atendre, socórrer i acollir les persones refugiades, ubicant-les en un entorn segur que pugui satisfer les seves necessitats bàsiques. Però, lluny d’això, Europa ha defugit la seva responsabilitat envers aquestes persones. Decisions com la de tancar les fronteres dels països veïns de Grècia o l’acord amb Turquia per deportar les persones que arribin a les costes europees, xoquen de ple amb les normes internacionals que reconeixen i regulen el dret d’asil.
La manca de compromís s’ha posat de manifest per part de tots i cadascun dels països europeus. Si ens fixam en Espanya, per exemple, el nombre de persones refugiades que seran acollides a finals d’aquest mes de juny serà de 586, davant les 14.931 persones que la Comissió Europea li va demanar que acollís en setembre de 2015.
Davant aquesta situació, qualificada pel Secretari de Nacions Unides de crisi de solidaritat, hem de recordar que el 13 de desembre de 2007, tots els països europeus firmaren el Tractat de Lisboa. En el marc d’aquest acord, es recollien els valors europeus fonamentals, que segons es diu textualment són “el respecte de la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l’Estat de Dret i el respecte als drets humans, inclosos els drets de les persones que pertanyen a les minories”. Malauradament, al llarg dels darrers mesos, s’ha fet evident que aquests valors han quedat reduïts a la mínima expressió, guanyant terreny uns altres interessos que res tenen a veure en situar a la persona en el centre d’interés.
Però mentre les autoritats europees han quedat paralitzades, s’ha de destacar la mobilització de les institucions locals i de la ciutadania per defensar precisament els valors de la dignitat i la solidaritat. Així, les institucions d’Eivissa i Formentera han assumit la seva responsabilitat, mostrant la seva disposició a atendre les persones refugiades mitjançant l’acolliment i la integració als seus territoris; la ciutadania, amb el suport de les institucions o per la seva banda, ha encapçalat iniciatives que posen en valor tots aquests principis.
Al nostre territori, les institucions públiques i les ONG que treballen en l’àmbit internacional conflueixen en el Fons Pitiús de Cooperació. És a través d’aquesta eina de coordinació on s’ha engegat una campanya de sensibilització per prevenir actituds xenòfobes i reflexionar al voltant de les causes que provoquen els desplaçaments forçats, fomentant una visió crítica de les mateixes.
Ahir va ser el Dia Mundial de les Persones Refugiades i, amb aquest motiu, les institucions i entitats que formam part del Fons Pitiús de Cooperació volem apel·lar a la responsabilitat col·lectiva per donar una resposta adient a aquesta crisi humanitària, reivindicar el respecte als drets humans i a les llibertats i manifestar el nostre compromís en la seva defensa.

Vanessa Parellada Torres
Vicepresidenta del Fons Pitiús de Cooperació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada